Home nieuws Solidariteit en Migranten

Solidariteit en Migranten

by CCB Europe

2021 – Nationale Studiebijeenkomst

van Italiaanse Christelijke Basisgemeenschappen

Slotverklaring

De Italiaanse christelijke basisgemeenschappen, bijeengekomen (online vanwege de pandemie) voor hun nationale studiebijeenkomst, sluiten zich aan bij de velen die, hoewel verschillend wat betreft politiek bewustzijn en spirituele oriëntatie, hun verontwaardiging hebben uitgesproken met betrekking tot het gedrag van die mediterrane landen, waaronder Italië, welke enkele dagen geleden 130 mensen lieten omkomen in de zee.

Dit onmenselijke en Pilatus-achtige gedrag is niet alleen immoreel maar is ook zeer bedenkelijk vanuit het gezichtspunt van de internationale wetgeving.

Het is een schandvlek voor Europa, dat desondanks doorgaat met een politiek die is gericht op het afschuiven van schuld zonder het probleem van de migranten werkelijk aan te pakken. Wij zijn ons ervan bewust dat dit een complex vraagstuk is dat geen eenvoudige oplossingen kent. Juist om die reden dient het hoog op de agenda van de Europese Unie te worden geplaatst. Wij roepen de Europese Unie op om door gezamenlijke inspanning een waardige en realistische oplossing tot stand te brengen.

Wanneer wij niet in gezamenlijkheid – Noord en Zuid – een oplossing vinden, zullen wij gezamenlijk door het probleem worden overweldigd. Het zou een illusie zijn te veronderstellen dat Europa hen die vluchten voor oorlogen, onrecht en onderdrukking definitief aan hun lot kan overlaten, en kan geloven dat dit haar zal behoeden voor de schipbreuk.

Onze redding is de hunne, en de hunne onze.

De Italiaanse christelijke basisgemeenschappen

2 mei 2021

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.